čtvrtek 3. března 2016

Téma 57: Co člověka nezabije, to ho posílí

text od lisarah:

Přísloví je má odpověď

I.
“Líbí se mi,” pomyslí si Jitka, co sedí v červené minisukni u baru. “Sbalím ho.” Kořist je vyhlídnutá, a tím je splněn první bod pátečního programu. Ucucne ze svého druhého Aperol Spritzu, na kuráž. Vstane a jde na lov.
Neví, že tentokrát bude ulovena ona. Zamiluje se. Doopravdy.

„Láska je jako slza. Rodí se v očích a padá k srdci.“


II.
Chtěla se stát spisovatelkou. Mohla prožít spokojený, klidný život. Měla jednoduchou kancelářskou práci, hodného muže a veselou dceru. Místo toho trávila večery, noci a rána nad obrazovkou počítače a psala. Psala povídky, psala romány. Psala, psala, pořád psala. A také obesílala nakladatelství. Nikdo neměl zájem, ani v časopisech jí nic nechtěli otisknout. A pak umřela.
O pět let později se přece jen její texty dočkaly publikování. Její dcera napsala úžasný příběh o třech generacích žen, do něhož použila některé pasáže z povídky Jádro hrušky své matky.

„Naděje umírá poslední.“


III.
Probudil se, vstal a šel dát vodu na čaj. Než byla přivedena k varu, nachystal dva hrníčky a dva pytlíčky čaje. Vzal granule a nasypal ranní dávku jejich Betyně. Ta spokojeně zavrtěla ocasem a začala žrát. Konvice zapískala, chvilku počkal, přelil pytlíčky. Průhledná voda se přebarvila na červenou. Z chlebníku vyndal včerejší rohlíky. Rozřízl je nožem na pečivo. Z lednice si vyndal jahodovou marmeládu a Ramu. Obě ingredience nanesl na rozpárané rohlíky, poté je přiklopil druhou půlkou. Vzal dva bílé talířky, na každý položil jeden rohlík. Z hrníčků vyndal pytlíčky, které už svůj úkol splnily. Sedl si ke stolu a čekal. Věděl, že za pět minut se jeho žena objeví v kuchyni. Bude mít ještě ospalky v očích, bude šíleně rozcuchaná a bude mlčet. Ví, že má těžká rána a že potřebuje něco sladkého, aby začala fungovat. Ví toho o ní tolik, co o sobě. Už je tady. Zastavila se v rámu dveří, podívala se na muže za stolem, co kouká na dva talíře s rohlíky a usmívá se na ně. Musela se usmát taky. Sedla si naproti němu, přisunula jeden talířek k sobě. Vrátila se rukou na jeho stranu stolu, ale místo aby si vzala hrníček s čajem, pohladila ho po lokti.

Manželé, kteří se milují, řeknou si tisíc věcí, aniž promluví.“


text od Medy:

Co člověka nezabije, to ho posílí, a pokud má situace své přísloví, znamená to, že je napůl vyhráno, neboť už se přišlo na to, jak to v životě chodí. P. Hůlová

Znamená to také, že všechny upřímné otázky, co si pokládáme, nám pomohou ke vzkříšení?

...
a to, že už nemůžu dál
to jediné mi dává sílu...“

Z malých neštěstí
skládá se velká naděje
světa... T. Třeštík – Staré zahrady

Budu nesmrtelná?
Dokážu to?
Čím to dokážu?
Unese moje tělo ten nápor?
Unese ho do stáří?
Budu šťastná?
Budu milovaná?
Uvidím výhledy, nad kterými zapláču?
Doplatím hypotéku?
Neumřu na rakovinu?
Zamiluju se?
Zhubnu aspoň na šedesát kilo?
Porodím zdravé dítě?
Budu úspěšným právníkem?
Potkám tu pravou?
Vydělám dost peněz pro sebe, svou ženu a tři děti?
Budu někdy dělat to, co mám rád?
Odvděčím se někdy svým rodičům za vše, co pro mě udělali?
Umřu ve spánku?
Vrátím se domů?
Bude můj život smysluplný?
...

**********
Na co se můžete těšit za týden? 
Na příště Meda zadala téma:
Slova činí svět čitelnějším, láska to dělá přesně naopak.

Žádné komentáře:

Okomentovat