středa 31. srpna 2016

Téma 81: Léto, čas útěků od života

text od Lisarah:

Léto, čas útěků od života

Do Varů

Jedu do Varů na festival. Jako každej rok. Sbalím malý kufr - trička, kalhoty, šaty, šála, kdyby bylo chladno/ať si nespálím ramena, klobouk, sluneční brýle, plavky, kosmetiku, lékarničku, knihu na ukrácení čekání, a taky spodní prádlo a několik bot.
Je mi dvaatřicet a těším se jako malé dítě. Na to jak půjdeme s holkama do letňáku na film a vypijeme tam tři lahve vína rozlitého do plastových kelímků. V sedm ráno si půjdeme stoupnout do fronty. Za den zvládnu tři čtyři filmy (jeden bude dobrý, druhý slabší, u třetího usnu a ze čtvrtého uteču), oběd na kolonádě (halušky!). Při přemisťování z Thermalu do Divadla si dám teplou oplatku. Možná se poštěstí a uvidím i nějakou tu hvězdu na červeném koberci. Budu volná, usmívat se, poslouchat koncerty, sledovat festivalové vteřiny. Dám se do řeči s cizími lidmi při sezení na novinách, až budu čekat dvě hodiny na film. Bude to skvělej tejden jako vždycky.

-----
(Co na tom, že už půl roku mě moje práce štve a chodím tam se staženým žaludkem. Co na tom, že jsem pět let sama - těch pár pus s Patrikem a řádění během jedné jarní opilé noci s noname klukem fakt nepočítám - a že bych raději byla doma u telky v teple a pohodlí svého gauče s někým, před kým se nemusím malovat a o všechno zajímat. To je fuk, protože teď je léto, a v létě musíš být bezstarostný, veselý a opálený.)

text od Medy:

Léto, čas útěků od života

Jižní Pacifik, kdesi severně od hlavního ostrova Království Tonga leží malý, na mapě sotva patrný, ostrov jménem Uoleva. Když se jejich loďka blížila ke břehu kličkující mezi vlnami přílivu a Alice opět ustrnula nad krásou světla zapadajícího slunce, napadlo ji, že takhle daleko od domova už se nejspíš nikdy nepodívá. 

Měla léto uprostřed zimy, tak jak si to vždycky přála. Byla trochu nesvá, když už pátý den vysedávala na pláži a jen zírala na moře. Žádná slova, žádné myšlenky, žádné příběhy. Ale nechtěla to v tu chvíli jinak. Tohle spočívání jí přinášelo tolik klidu, který poslední roky neuměla najít. Moře ji toho naučilo tolik - vděčnosti, respektu, trpělivosti, pokoře, chápat zákonitosti, chápat souvislosti věcí. 

Před spaním si s mužem četli dopisy Karla Čapka prezidentu Masarykovi. A ona nabyla dojmu, že pořád mít na všechno názor, horlivě debatovat, horečnatě přemýšlet je nejen únavné, ale hlavně zbytečné. Najednou chtěla ve svém životě méně mluvit a víc poslouchat. A vyprávět příběhy až nakonec.

*********
Na co se můžete těšit za týden? 
Na příště Meda zadala téma Bolest.

Žádné komentáře:

Okomentovat