čtvrtek 29. října 2015

Téma 39: Rozlučka se svobodou

Text od lisarah:

Loučení se svobodou

Jde po louce. Rozkvetlé květy, zelené stonky, sladký nektar. Vůně, barvy, tvary. Okouzlení. Nikde nikdo není. Jen v dálce se leskne modrá hladina rybníka. Je tu krásně, slzy jí stékají po tvářích. Dnes je tu naposled doma. Naposled svobodná. Naposled patří jen sama sobě. Nemyslí na budoucnost, vzpomíná.
Bude se sem vracet, ale už to bude jiné. Lehne si do trávy, zavře oči, nadechne se a poslouchá cvrkot v trávě a tlukot svého srdce. Loučí se.

***

Jak malá holka měla ráda romantické filmy. O tom, jak se on a ona poznali, nesnášeli/míjeli, a pak do sebe zamilovali. A na konci byla svatba. Nebo její vidina.
Jako velká holka se vdala. A měla pohodově pohádkovou svatbu. A od té doby se na romantické filmy nedívá. Co by jí taky mohly nabídnout? Lásku, báječného partnera, proměnu citů - to všechno přece má.
***

Byla bláhová jako všichni. Jako všechny. Taky ona věřila, že se vdává poprvé a jedinkrát. Možná tomu tak bylo, to ještě neví. Jen ví, že ona svatba nekončila „Žili šťastně až do smrti“, ale jen „Žili šťastně pár let, a pak přišly problémy“.

***

Něco končí, něco začíná. Přirozený koloběh života. Důležitost přechodových rituálů. Jen kdyby se to občas nezvrtlo v bizarní bláznění místo pokorného uvědomování si nadcházející změny.


text od Medy:

Rozlučka se svobodou

tak už to v životě chodí
útěky na všechny strany
tak už to v životě chodí
jsem tu obrousit ti hrany

nejsem tu na pozvání
ani lichá
ani tichá
sdílíme cestu pozůstalých
kde už nikdo nepospíchá

**********
Na co se můžete těšit za týden? 
Na příště Meda zadala téma: ŽIVOTOPIS jinak.

Žádné komentáře:

Okomentovat