čtvrtek 17. ledna 2019

Dopis sedmdesátý první

Lisarah,
jsem doma. Jak prostě to zní a jak moc to znamená.

Jak jsme tak pomalu proplouvali záplavou světélek a kapitán zahlásil: „We’ve just crossed the border“, objevil se zas ten zvláštní, rozporuplný, hořkosladký pocit a s ním i otázka, plno otázek:

Dokážu v téhle zemi žít?
Teď?
Jednou?
Napořád?

Tahle nádherná schoulená malá zemička, na jejíž přítomnost se ve světě doptávají a pak většinou jen pokyvují a vy víte, že vůbec neví.
Ten hezký pocit, kolik věcí je tu v pořádku a jak vás to může hřát u srdce, když se vrátíte po dlouhé době ze světa… jak jsi mi jednou napsala do Kanady „kdybys tu byla, chtěla bys zase pryč“ a tak to přesně je. Tak strašně moc se těším, až vás zas všechny obejmu, a tak strašně se těším – teď když mě ještě nesou křídla vzduchem – až se zase vznesu a zamířím někam daleko.

Jak člověk nikdy neví, co chce a to je tak dobře, protože tahle rozmařilost se stává největším motorem všech zásadních změn a krásných okamžiků v našem životě.

Sedím doma. V kuchyni. Za stolem. To je to místo, kde se zrodilo mnoho myšlenek, povídek, úniků do světa románů i non-fiction (jak označuje reálný život v literatuře angličtina, i když to vlastně není úplně přesné). Cítím se tak unavená, ale tak spokojená.

Brzy na viděnou,
M


Žádné komentáře:

Okomentovat