čtvrtek 20. října 2016

Téma 88: Vůně zmrzlé hlíny

text od Medy:


Vůně zmrzlé hlíny

Už mockrát přemýšlela nad tím, že ho vyhodí, nebo alespoň schová někam, aby ho čas od času nemusela spatřit na lince nebo v myčce. Její nájemníci si ho občas půjčili, ačkoliv ne moc často, byl obrovský a proto trochu nepraktický, a všichni jaksi tušili jeho mytickou sílu a zvláštní moc, i když byl jednou z těch nejzbytečnějších věcí denní potřeby. Pomatovala si dobře ten den, kdy ho malá Annie neohrabaně obalila pečicím papírem a napsala na něj fixou Daddy, přičemž všechna D měla bříška na opačnou stranu, bylo jí šest. A vždycky, když teď, i po mnoha letech, uviděla tučným fontem zdůrazněné sdělení "Some heroes don´t need a cap. They´re called DAD.", roztočilo to v její hlavě spirálu vzpomínek, která se zmítala ze strany na stranu a kreslila ji před víčka milióny obrazů, jako když ne zrovna chronologicky přehazujete snímky ve staré promítačce, jenže se všemi podrobnostmi. Pomatovala si všechno. Vůni zmrzlé hlíny u nich na chalupě, světelný smog letiště v Aucklandu za deště, voskově chladnou kůži mláděte lachtana, pikantní chuť mušlí na česneku, hlas její maminky, jak jí zpívá před spaním jako když Suzanne Vega něžně notuje v úvodu jedné ze svých písní. Všechno.

Viděla ten den svého muže poprvé plakat. Toho muže, který byl více než manželem a otcem především diplomatem a který doma více nebyl, než byl. Toho muže slyšela v noci, než usnuli, říct, že mít dítě je ta největší věc v jejich životě. Možná proto tehle blbý hrnek, tohle třičtvrtě kilo glazurované keramiky znamenalo v jejím životě tolik. Možná proto už dávno neputoval v krabici s věcmi pro Salvation Army najít si nějakého nového milovníka opravdu velkých porcí čaje s výrazně posíleným předloktím . Některé věci znamenají něco víc jen v naší hlavě, mají moc rozdmýchat vyhasínající oheň vzpomínek. Možná proto.

text od lisarah:


Vůně zmrzlé hlíny

Březen. Těším se na jaro, a přitom vím, že ještě je daleko. To mi ale nebrání odhrnout poprašek sněhu a pohladit zmrzlou zem. Samozřejmě ne někde v parku, ale u rodičů na zahradě. Na jednom konkrétním místě. Tam, kde leží Bert. Tam, co ho táta uprostřed ledna ve velkých mrazech zakopal. Nevím, jak se mu podařilo tu promrzlou zem přemoci, asi tou potřebou nenechat psa kafilérce, ale mít ho u sebe. Stalo se to před čtyřmi lety, ale dodnes si pamatuji vůni zmrzlé hlíny, co voněla smutkem.
Čas šel dál. Naši mají nového psa, Bruna. Bylo to štěně, ale protože život utíká rychle, už i on je dospělý hafan. To jenom já zůstávám stát na jednom místě. Stále se vracím k rodičům, pro laskavé pohlazení. Protože si musím přiznat, že v životě zatím neumím obstát. A měla bych, měla bych. Vždyť už mi je čtyřiatřicet. Jsem uvězněná v malé červené garsonce na Pankráci, chodím do práce zvedat telefony a rozesílat emaily. Abych si připadala trochu živá, koupím si ráno kafe v Costě a na jaro žlutý trenčkot. Ano, abych si připadala alive, musím následovat trendy z Elle. Takhle jsem dopadla. Dost smutný, co.

Přitom všechno bylo tak dobře rozjetý - slušná práce v nakladatelství - hodný snoubenec - úvahy o hypotéce. Stačilo tak málo, aby se to zhroutilo jak domeček z karet - přijít jednou dřív domů a - no prostě to nejtrapnější a největší klišé forever. Odstěhovat se z bytu, města, hledat novou práci, nové přátele. Stala se ze mne troska. Co je na tom ale to nejvíc smutný, že se to stalo už před sedmi lety. Minulost mě stále svazuje, neumím jít dál. Nevím, jak na to. Bojím se, co bude dál. Bojím se, že nebude nic.

*********
Na co se můžete těšit za týden? 
Na příště Lisarah zadala téma Nejdůležitější setkání mého života.

Žádné komentáře:

Okomentovat