čtvrtek 10. září 2015

Téma 33: Zelená konvička

text od lisarah:


Když se sen promění v realitu

Před třemi lety je popadl sen mít dům. Někde za městem, v klidu, u lesa. Patrový dům s bílou omítkou, červenou střechou a velkou zahradou plnou květin. Lada jako novinářka by mohla pracovat z domu, psát v podkroví či u dřevěného stolku mezi tulipány a do města jezdit jen na schůzky. Petr by se těšil na návrat ze zaprášených městských ulic do oázy večerního zalévání květin a pěstěného trávníku.
Takhle si to malovali.
A pak se sen stal skutečností.
Koupili poctivý dům, který byl nasáklý bohatou historií lidských osudů. Natřeli okapy, dali novou střechu, vyměnili podlahy. Stálo je to víc peněz a úsilí, než si dokázali představit. Křičeli jeden na druhého. Vzduchem lítaly výčitky. Bylo to těžké období. Po dvou letech přišlo zklidnění. To podstatné bylo opraveno, teď se mohlo žít, vychutnávat a dolaďovat. Lada se chystala, že nechá přečalounit staré křeslo po prababičce a vytvoří zeleninové záhonky. Do oken dá truhlíky s muškáty. A bude se každé ráno při jejich zalévání zelenou konvičkou těšit z jejich krásy. Petr se těšil na novou sekačku, kterou bude rovnat trávník do latě. A taky na houpačku, kterou jednou, snad, v budoucnu, vyrobí pro jejich děti.
Takhle si to malovali.
Byl jim dopřán rok.
Lada ten den zrovna psala objednaný článek o raw stravě do lifestylového magazínu, když jí vedle notebooku zavibroval mobilní telefon. Bez obav ho zvedla. Její tvář bledla. Petrovi se v práci něco přihodilo, úraz, jeďte do nemocnice. Lada bez barvy a energie mátožně došla do garáže a odjela za mužem.
Před třemi lety je popadl sen mít dům.
Teď v něm žili.
Jejich život vypadal jinak. Petr byl nerad venku, v rukách jen slabý cit, nepracoval. Lada se starala o domácnost, Petra, zahradu, psala za dva úvazky, aby to finančně utáhla. Už nezbyl čas na kochání se květinami. Už se nedokázala radovat z maličkostí jako je zalévání truhlíků. Zelená konvička se stala obyčejnou praktickou věcí.

text od Medy:

Zelená konvička

Měla jsem spolužáka, který začínal každou větu slovy:
„V jedné studii jsem se dočetl...“
Na vysoké jsme se mu smáli, dnes je z něj generální ředitel jedné nejmenované nadnárodní společnosti.

A tak mi dovolte začít dnešní příspěvek slovy:
„V jedné studii jsem se dočetla, jak je sezení nebezpečné a že bych měla začít pracovat na stojáka jako třeba Leonardo da Vinci, T. G. Masaryk, Winston Churchill a jiní.“

Pojďme se podívat na předměstí Brna. Léto 2000. Jedna mladá holka má v krásném prostorném bytě s vyřezávanými zárubněmi a okenními rámy svou zelenou konvičku na květiny. Designérský kousek. Je rodinným dědictvím, smaltovaná a oprýskaná. Dovezla si ji jako jedinou památku na svou babičku, o které mluvila vždy jako o pracovité ženě, která měla na životě nejradši život.

Často jsme se navštěvovaly a filosofovaly. Seděly jsme na zemi, kolem nás běhaly kočky. Bára z Pyšel. Potkaly jsme se na táboře. A tak vzniklo naše krásné přátelství. Od patnácti jsme jezdily vlakem na chalupu. Tam jsme tvořily umění a muzicírovaly. Jaro 2005 jsme dokončily vysokou. Bára si pak střihla doktorát. Někdy v tu dobu přebírala rodinnou firmu. Pak se odstěhovala do Prahy. Pak do Mnichova. Z Mnichova do Zurichu. Kde žije teď.

Loni jsem ji vzala na naši Výstavu vín. Pod tlakem rodiny a okolí dělala vždy vše, co by úspěšná žena měla dělat. Báru, nadějnou kreslířku, mou spolužačku, veselou holku, která chodila pořád bosa, už mi ničím nepřipomínala. Byla unavená. Ne jako bývá člověk z nevyspání nebo po tahu. Brutálně unavená.

Dobře to dopadlo. Svému šéfovi po návratu z Moravy řekla, že končí. Volala mi ještě ten večer. Měla překypující hlas vším, co ji čekalo.

A tak se zvedám ze své židle. Není to revolta. Je to hold mému bytí. A tak jdu. A tak běžím. Kontrakce lýtkových svalů mi ženou krev do srdce.


**********
Na co se můžete těšit za týden? 
Na příště Meda vybrala tuto větu z jednoho časopiseckého článku:
Urbanista Jan Gehl říká, že dobré město je jako dobrý večírek – lidé se zdrží déle, protože se dobře baví.

Žádné komentáře:

Okomentovat