čtvrtek 16. července 2015

Téma 25: Meloun

text od lisarah:

Meloun

Otevřela dveře do lednice.
Byly tam.
Zavřela dveře do lednice.
Znovu je otevřela.
Stále tam byly.
Dvě poloviny sedmikilového melounu.
Krásně červené s černými jadérky.
Hned si vybavila lepkavost na ústech a sladkost na jazyku tohoto ovoce, co není ovocem.
Vzápětí její první dojmy překryla hořkost.
Je to poslední věc od něho. Poslední dobro, co jí udělal, než odešel.
Přivře oči. Vidí ho, jak jde z obchodu, v ruce těžkou zelenou kouli. Svaly na pažích se mu napínají, soustředí se na cestu, aby nezakopl.
Proč to úsilí? Proč ho došel koupit, omyl ho mokrým papírem, rozřízl velkým nožem na dvě téměř dokonalé poloviny a dal ho do ledničky. Proč to úsilí? Když pár minut na to jí řekl, že od ní odchází. Ne do hospody s kluky na pivo, ale napořád - k jiné.
Neví, co má dělat. Ukrojit srpeček a sníst ho? Nechat ho shnít? Nebo raději rovnou vyhodit?
Zavře lednici, teď to nechce vyřešit.

text od Medy:

Meloun

Přišel jí email. „Vybíráme na Elišku, která půjde na svou malou Dorotku příští týden čekat domů.“  Těhotná kolegyně z jejich open spacu o sto obyvatelích. Ještě před týdnem tu holku ani neznala jménem. Je to absurdní společenství. Utvořené naprosto nedobrovolným způsobem. Podporující nezdravou soutěživost, závist, nenávist a ostatní zhoubu lidstva. Věděli jste, že nejvíce brutálních vražd páchají rodinní příslušníci nebo sousedi? Už jí korporátní život opravdu leze krkem!

Už ví, proč si ji vybrali do tohoto týmu, pro tuhle práci, protože je tak kultivovaná v reakcích, tak diplomatická, nerozčiluje se (nebo to alespoň nepocítí její okolí), nekřičí, snaží se vše vyřešit v klidu, je naprosto disciplinovaná, všechno příkoří po ní krásně steče, tak skvěle umí zvládat své emoce, až by se z toho jednomu chtělo zvracet. Je citově plochá. Je naprogramovaná na konstruktivní řešení konfliktů.
Chápeme, že... já vám rozumím... shodneme se však na tom... naším společným cílem je... pojďme se dohodnout... ano, to je pochopitelné, ale... v pořádku, to je normální, ale...

Jde si vytrvale za svým. Ale co je to JEJÍ? Je vyhořelá! Totálně! Umění vyjednávat a její smysl pro spravedlnost se v tomhle opláštěném skeletu u D1 rozpadá a zahnívá jak ovoce za výlohou nějakého maloměstského koloniálu. Svůj potenciál utápí v kalných vodách korporátu a v kalném víně pražských vináren.

Meloun. Hned několik asociací pro dnešní den: Těhotná kolegyně, co neví, jak se jmenuje. Teda už to věděla, ale zase to zapomněla, proč si to taky pomatovat, že? Meloun za výlohou, shnilý zevnitř – to je ona, na pohled pořád pěkný, ale uvnitř... Melounové plantáže,  neboli její sny o dalekých krajinách, kde ještě alespoň nějaká práce má nějaký smysl. Meloun jako symbol léta, ráchání se u břehu, slunce a odpočinku, který je ovšem pro ni v nedohlednu. 

Jen neprováhat tu vhodnou příležitost změnit si život...

**********
Na co se můžete těšit za týden? 
Na příště Meda zvolila báseň:


Druzí jen v duchu utíkají
ze země dešťů, mlh a zim
za zlatým rounem snů a bájí,
z nichž nové jaro dýchá jim —
neb kouzelný je dálky dým,
kouzelný přízrak nostalgie,
jež po tisíciletí bije
slovem mých předků, srdcem mým.
Tam daleko se vpravdě žije,
New York a Moskva, Paříž, Řím,
tam daleko se vzpíná šíje
za novým sluncem ohnivým.

 Josef Hora

Žádné komentáře:

Okomentovat