čtvrtek 9. července 2015

Téma 24: Citát od Einsteina

text od Medy:

„Logika vás dostane z bodu A do bodu B. Představivost vás dostane kamkoliv.“ –Albert Einstein

Už znáte sílu představ? Víte, že když po něčem skutečně toužíte, kdy si něco opravdu z celého srdce přejete, přestavujete v těch největších detailech - cítíte vůni, chuť, dotýkáte se, slyšíte hudbu nebo šumění moře – je to vaše? Když se nemůžete rozhodnout, neptejte se „jaké by to bylo, kdyby“, ale představujte si, že tam jste, váš pocit vám odpoví za vás.

Jen ti nejšťastnější z nás vždy věděli, co chtějí v životě dělat, a šli si za tím. My ostatní hledáme. Jsem teprve na začátku cesty, ale ráda bych se s vámi podělila o to, co jsem zjistila – když nevíte, co chcete v životě dělat, dělejte a představujte si to, co milujete, vaše nadšení vás tam dovede.

Neschopnost architektů vytvořit příznivé prostředí zrcadlí naši neschopnost najít štěstí v jiných oblastech života. Špatná architektura je selháním jak psychologie, tak plánů. Je to hmatatelně vyjádřený příklad tendence, kvůli níž si bereme špatné lidi, vybíráme nevhodnou práci a zamlouváme špatné dovolené: tendence nerozumět tomu, kdo jsme a co nás uspokojí.“Alain de Botton

Až si odpovíte na otázku, kdo jsem, bude vám dávat smysl, proč některé věci děláte. Pochopíte souvislosti vašeho života. Dívejte se kolem sebe a hledejte věci, které máte rádi a říkejte si, proč je máte rádi, co to o vás vypovídá. Jestli je to v souladu s vámi. Proč je opravdu důležitá otázka. Konkretizujte.

Mám pro vás druhý úkol – sepiště si seznam toho, co milujete. Neomezujte se časem ani prostorem, pište prostě všechno, co vás napadne. Představujte si to. Čím barvitější vaše představy budou, tím lépe. Zkuste si uchovat pocit, který při tom budete zažívat, abyste dokázali, až to bude potřeba, sáhnout právě pro tento pocit a vyvolat si ho. A taky abyste ho poznali, když přijde a šli s ním.

Nacházejte věci, co vás uspokojí a potěší, a přemýšlejte o nich. Slibte si, že si každý týden jednu takovou věc dopřejete – můžou to být maličkosti – jahody, horká koupel, polibek, vůně posečené trávy, zmrzlina, Novosvětská, hedvábná košile, pomazlení se s kotětem, návštěva galerii... cokoliv...

Slyšeli jste někdy o „špatných plánech na štěstí“? Vznikají, když zaměníte to, co skutečně milujete za něco, co miluje váš partner, vaše rodina, vaši přátelé, co je standardem štěstí dnešní doby, co je život, jaký by chtěla mít většina lidí. Ale není to ten váš. Nenechte se svést ze své cesty. Ptejte se – mám to skutečně rád, uspokojuje mě to, činí mě to šťastným? Bohužel někdy zacházíme se svým životem neobratně a pak se divíme, že se cítíme rozladění, neuspokojení, nešťastní.

Buďte autentičtí! Prožívejte! Vnímejte se, vyzkoušejte si bezpečně experimentovat s vašimi pocity. Tohle je moje cesta, možná vám nepřijde pro vás vhodná, to je v pořádku, berte to jen jako nápad, každý si hledá svou vlastní cestu.

Ještě jedna věc na závěr – netrapte se, když se něco nepodaří podle vašich představ, každý neúspěch nás něčemu naučí, žijte z úspěchů. Když jste úspěšní, hýčkejte si ten krásný pocit a buďte na sebe pyšní.

text od lisarah:

Logika vás dostane

Měla to naplánované, měla to jasně spočítané. Dodělá vysokou školu, najde si práci v mezinárodní firmě, ve třiceti se vdá a do pětatřiceti si pořídí dítě.

Logika vás dostane z bodu A do bodu B.

Zamilovala se. Tři týdny po svatbě. Krutej žert osudu. Ukázka jeho moci. Co teď? Její muž byl fajn, ale Pavel, to byla láska!

Půl roku bojovala. Sama proti sobě. Nakonec nikdo nevyhrál. Rozvedla se. Ano. Odešla za Pavlem do Švédska. Ano. Byla s ním šťastná. Ano. Měla s ním dítě? Ne.

Pavel mít děti nemohl. Věděl to už spoustu let. Zatajil jí to. Neuměla jazyk. Neměla dobrou práci. Začali se hádat.

Půl roku bojovala. Sama proti sobě. Nakonec nikdo nevyhrál. Rozešla se s ním. Vrátila se domů.

Bylo jí pětatřicet. Byla sama. Nevěděla jak žít. Vešla do neziskovky. Když neví, co se svým zpackaným životem, bude pomáhat jiným.

Představivost vás dostane kamkoliv.

Z Afriky se vrátila těhotná. Otec neznámý. Má po kariéře. Sedí doma, vychovává tmavé dítě.  Je to těžké. Je šťastná.

**********
Na co se můžete těšit za týden? 
Na příště Lisarah zvolila letní téma: Meloun

Žádné komentáře:

Okomentovat